NEM TUDOD HOVA SOROLJAD? > itt kérdezz

Minden, ami a patik egészségügyi dolgaival összefügg. Betegségek, állatorvosok, gyógyszerek.

Re: ha így folytatja, kicsi is marad...

HozzászólásSzerző: merrin Dátum: 2010. márc. 01., hétf. 12:54 am

zsuzzzs írta:Három életerős lánykám közül 1 közel sem olyan falánk mint a tesói.

Még annyit fűznék hozzá a Breki által leírtakhoz, hogy én úgy tapasztaltam, hogy egyik kölökpatim sem tudta automatikusan, hogy mi az a fincsi. Az alap kajákat ették mikor éhesek voltak. Ezenkívül csak játék-játék ezerrel. Csemegézni pár hetesen egyik patim sem szeretett, otthagyták mindannyian még a sajtot is... :o Először meg voltam ilyedve hogy mi lehet a baj, de aztán szép lassan megtanulták hogy amit ez a benga nagy micsda adogat, az valszeg finom, és jéééé tényleg.
Kellett 1-2-3 hét mire rájottek, kitalálták, hogy mit szeretnek.
Lankester Merrin
merrin
MODERÁTOR

Patkánytartói státusz: Hobbytartó

Re: ha így folytatja, kicsi is marad...

HozzászólásSzerző: breki23 Dátum: 2010. feb. 28., vas. 10:07 pm

zsuzzzs írta:Három életerős lánykám közül 1 közel sem olyan falánk mint a tesói...
Ötlet? :?

Szerintem ezek alapján annyi az egész, hogy ő valahogy jobban "babás" mint a többiek. Ha nem tudnád, hogy tesók, simán elhinnéd, hogy 3-4 nappal fiatalabb, akkor pedig normálisnak gondolhatnád minden "tünetét": hogy kicsit kisebb, kicsit többet alszik, kevesebbet eszik és az emésztőrendszere sem vette még fel a szilárd kajához kellő ritmust, ezért lesz a széklete zöldes és büdös (Helga míg kicsi volt a szilárd kajára való átálláskor produkált ilyet, sőt a mai napig csinálja ha megijed, vagy nagyon sokat mozog és hamarabb ér végig rajta a kaja). Ennyi különbség meg simán lehet tesók között is, pláne hogy (ha jól emlékszem) elég sokan voltak az alomban, így nem biztos, hogy mindenki ugyanolyan arányban jutott kicsiként cicihez, ebből is lehet a pár gramm lemaradása. Az meg, hogy inkább játszik, mint nasizik, ilyen babakorban szerintem normális. És mint tudjuk, a patkányoknak megvan a maguk ízlése, lehet hogy nála a sajt nem akkora favorit :)
Szóval szerintem nyugodj meg, az én testvérpatijaim között is van 30-40gr különbség felnőtt korukra. Amíg normálisan eszik-iszik, nem fogy le kórosan, arányos az alakja és aktív, addig csak figyeld, de ne pánikolj, hiszen nincs vele semmi baj :) Legfeljebb nem nő meg túl nagyra :)
breki23
MODERÁTOR

ha így folytatja, kicsi is marad...

HozzászólásSzerző: zsuzzzs Dátum: 2010. feb. 28., vas. 9:41 pm

Három életerős lánykám közül 1 közel sem olyan falánk mint a tesói. Egy alomból valók, már elmúltak 5 hetesek, és kezd egyre nagyobb lenni köztük a súlykülönbség: mindig is látszott, h Lucy kisebb, de ez kezd ijesztővé válni ( Trüfi 79g Pepe 75g, Lucy 66g - a szombati mérés alapján) Gondoltam kiveszem egyedül is, és kedveskedek neki néhány fincsi falattal: kapott pulykamellsonkát, abból lecsúszott egy kicsi, de a második falat után már nem kellett (kisujjkörömnél is kisebb darabokat kapott) aztán gondoltam a sajt nagy kedvenc, hát előszedtem, törtem belőle egy patkánykézbe való darabkát, odadugtam az orra alá, szagolt 2-t és átmászott a másik kezemre... próbáltam tejföllel is, de az is kudarc.
Viszont abból, amit én látok, szemlátomást többet iszik a másik kettőnél. A széklete sem mindig tökéletes, nem az a kőkemény, de nem is folyékony, amolyan puha, és zöld :boa: volt ma, amit rajtam eresztett ki. Tovább is szokott aludni a többieknél, néha úgy kell ébresztgetni, h szocializáció van, tessék kijönni.
Már a 2 hetes korukból lévő fotón is szemlátomást kisebb Trüffelnél. Szerintetek természetes, hogy a sajtra se bukik rá? A szépiát és mától már a fogkoptatót is lelkesen rágja (és meg is eszi, amit lerágott), és mikor ébren van, ugyanolyan aktív mint a többiek, ha nem aktívabb.
Ja, és még egy utsó info: SH rodemectin kúra második hetét most kezdjük, Vlad tanácsára némileg csökkentett adaggal, mert még kicsikék. (1csepp/100ml víz - 4 napig ilyen vizet kapnak, 3 napig simát).
Ötlet? :?
zsuzzzs
"A cél halál, az élet küzdelem,
S az ember célja e küzdés maga."
zsuzzzs
Fórum tag

Re: Mi lehet a gond?

HozzászólásSzerző: Meli Dátum: 2010. feb. 28., vas. 8:02 pm

Karmilla írta:Már nem csak agresszív a drágaságom hanem percről percere betegebb is... ha hozzányúlok fél hullamerevségbe vágja magát vagy eldől és ha cirogatom akkor valamelyest ellazul de ha simogatni kezdem visít de nem úgy ahogy szokott hanem mély rekedtes hangon.... ki sem mozdul a függőágyból... enni eszik ha adok neki fönt de amúgy le nem menne.... és pénteken még semmi baja nem volt!!! :( és úgy tűnik fogyott is.... mi lehet ez??

Szia! A patid tünetei, viselkedése nekem leginkább arra emlékeztetnek, mintha félne, ijedt lenne vagy depressziós. A tünetek viszont - hogy nem eszik, nem mozog az semmiféleképpen sem jelent jót, főleg hogy a nem-evés miatt hamar lehet komolyabb baja is, úgyhogy egy állatorvosi kontroll egészen biztosan nem fog ártani, ki tudja mi derül ki. Úgyhogy először is állatorvos, meg sok sok simi, cirógatás, ilyenek hogy a kis lelke is rendbejöjjön. Remélem minden rendben lesz, drukkolok neki!
Meli
"Mindig arról fantáziáltam, milyen jó lenne két pasival egyszerre... Az egyik mosogatna, a másik levinné a szemetet."
meli@ratmania.org
Meli
Megrögzött Fórumozó

Mi lehet a gond?

HozzászólásSzerző: Karmilla Dátum: 2010. feb. 28., vas. 7:12 pm

Már nem csak agresszív a drágaságom hanem percről percere betegebb is... ha hozzányúlok fél hullamerevségbe vágja magát vagy eldől és ha cirogatom akkor valamelyest ellazul de ha simogatni kezdem visít de nem úgy ahogy szokott hanem mély rekedtes hangon.... ki sem mozdul a függőágyból... enni eszik ha adok neki fönt de amúgy le nem menne.... és pénteken még semmi baja nem volt!!! :( és úgy tűnik fogyott is.... mi lehet ez??
Karmilla

Ha elsőre nem sikerül, akkor biztos lehetsz benne, hogy az ejtőernyőzés nem a te sportod. :)
Karmilla
Fórum tag

Roham

HozzászólásSzerző: ribozi Dátum: 2010. feb. 27., szomb. 7:01 pm

Nemrég történt, még most is eléggé ideges vagyok miatta...

Tanultam a szobámban, mikor hallom hogy valamelyik fiú zörög a függőággyal...odanéztem és csak annyit láttam hogy Pupák lábai az égnek állnak, abban a pillanatban nyitottam a ketrecet, vettem ki hogy mi lehet a baj...az egész teste megfeszült, rángatózott, ahogy hozzáértem visított és harapott...aztán meg próbált kivetődni a kezemből :(

Nem bírtam fogni addigra már teljes görcsben volt, óvatosan visszaraktam közben próbáltam rávenni anyámat hogy valami állatorvos számát kerítse elő, azt hittem Pupák nem éli túl ezt az egészet...
Percek múlva kezdett csak elmúlni a görcs, nagyon rossz volt látni és hogy nem tudtam neki segíteni sehogy :(

Azóta kint van bújik, kattog, nyalogat pedig ez egyáltalán nem jellemző rá...nagyon bágyadt szegény...

Beszéltem több emberrel, valószínűleg epilepsziás rohama lehetett...volt már valakinél ilyen?
Én nagyon megijedtem :(
ribozi
"Minden megérint.
- Úgy látszik: sose nő be
a szívem lágya."
ribozi
Megrögzött Fórumozó

Re: Bénulás (helyzetjelentés)

HozzászólásSzerző: nyolcpetty Dátum: 2010. feb. 14., vas. 9:52 am

Vercsi írta:Kormit ma egy másik állatorvoshoz vittem...akinél felmerült,hogy vese eredetű lehet a dolog.
Mikor kitettem Kormit vettem észre,hogy az egyik lábát már mozgatja és csak a másik suta. Így megint csak gyulladáscsökkentő injekciót + B-vitamint kapott. Ha hétfőig nem javul akkor az egyetemre kell vinnem röntgenre.

Dundi állapota is javult sokat...már csak 1-1 huhogás van.

Talán rendbejövünk...remélem.

Köszönöm a hozzászólásokat,tanácsokat és a kedvességeteket:) :-*

Ezek dejó hírek! Szurk a további gyógyulásért! :-)
Nyolcpetty

csak hallgatom, csak bámulom: zengő Fényország - hogy láss csodát egy életen át
nyolcpetty
Megrögzött Fórumozó

Bénulás (helyzetjelentés)

HozzászólásSzerző: Vercsi Dátum: 2010. feb. 12., pén. 2:53 pm

Kormit ma egy másik állatorvoshoz vittem...akinél felmerült,hogy vese eredetű lehet a dolog.
Mikor kitettem Kormit vettem észre,hogy az egyik lábát már mozgatja és csak a másik suta. Így megint csak gyulladáscsökkentő injekciót + B-vitamint kapott. Ha hétfőig nem javul akkor az egyetemre kell vinnem röntgenre.

Dundi állapota is javult sokat...már csak 1-1 huhogás van.

Talán rendbejövünk...remélem.

Köszönöm a hozzászólásokat,tanácsokat és a kedvességeteket:) :-*
Vercsi
Vercsi
Fórum tag

Re: BÉnulás

HozzászólásSzerző: pennyroyal Dátum: 2010. feb. 07., vas. 9:56 pm

merrin írta:
Vercsi írta:Dundimókusnak meg felsőlégúti megfázása van...Ő antibiotikumot kapott szuriban + Tobrex szemcseppet (orrába és szemébe kell csepegtetnem) + inhaláljak vele(kamillatea) ez elég érdekes volt tegnap...de 5 percet azért tudtunk inhalálni így együtt.
Tünetei neki sem csökkentek :(

Minden jótanácsot elfogadnék...mind2 beteg patimmal kapcsolatban

Szia! A bénulásra nincs ötletem, elég rosszul hangzik, viszont a felsőlégúti dologban biztos volt a doki? A huhogás inkább tüdőben lévő víz, váladék miatt van ahogy én olvastam (sajnos a myco-s topicban, és mint kiderült nálunk az is volt). Nekünk a myco-t a Vezér utcai állatorvosi rendelőben kezelték (XIV, Vezér u. 132, de kinn van az állatorvosos topicban), a Fábián doktornő, eddig sikerrel, bár egy elég hosszú terápián vagyunk, eddig működik. Ajánlom őket, ha el tudtok jutni oda, mert nagyon jó a dokinéni. Hétfő-szerda-péntek ő rendel, ő a főpatkányos náluk. Addig is immunovet és amit kipróbálhatsz szerintem az a diapulmonnal inhalálás. (együtt a patival, enyémeknek tetszett a szaga úgyhogy nem volt kényszer... és elég is belőle 5 perc naponta) Gondolom nem csak myco-s patkánynak segít, de nálunk a huhogást egész jól csillapította amíg az antibio megtette a hatását. A bénulásra tippem sincs, így csak drukkolni tudok hogy jobban legyen a patid... :(

Lilinek is huhogós-makogós plusz tüsszögős tünetei voltak, mi is Fábián dokinéninél voltunk, és Lilinek felsőlégúti fertőzést diagnosztizált. Antibiotikum, Fluimucil-kúrát írt elő. Az öt napos antibiotikum kúra kb. ötödik estéjén volt javulás, de akkor nagyon gyorsan, és azóta is jól van. Úgyhogy szerintem ne aggódj, nekem is makogott a kezelés alatt végig.
pennyroyal
Boldoggá az tehet, aki boldogtalanná is.
pennyroyal
Megrögzött Fórumozó

HozzászólásSzerző: nyolcpetty Dátum: 2010. feb. 07., vas. 8:31 pm

merrin írta:
Vercsi írta:Minden jótanácsot elfogadnék...mind2 beteg patimmal kapcsolatban

Szia! A bénulásra nincs ötletem, elég rosszul hangzik, viszont a felsőlégúti dologban biztos volt a doki? A huhogás inkább tüdőben lévő víz, váladék miatt van [...] A bénulásra tippem sincs, így csak drukkolni tudok hogy jobban legyen a patid... :(

Sajnos nekem van... Pár hónap alatt 2 patkányom ment el ezekkel a tünetekkel. Pöszméte is azt mondta, amit a másik doki neked Vercsi, hogy vese- vagy májelégtelenség lehet. Remélem a Te patkányodnál időben elkapják! Mindenképp mutasd meg a hozzáértőbbnek tűnő dokinak. Drukkolok nektek!
Nyolcpetty

nyolcpetty
Megrögzött Fórumozó

HozzászólásSzerző: merrin Dátum: 2010. feb. 07., vas. 8:15 pm

Vercsi írta:Dundimókusnak meg felsőlégúti megfázása van...Ő antibiotikumot kapott szuriban + Tobrex szemcseppet (orrába és szemébe kell csepegtetnem) + inhaláljak vele(kamillatea) ez elég érdekes volt tegnap...de 5 percet azért tudtunk inhalálni így együtt.

Szia! A bénulásra nincs ötletem, elég rosszul hangzik, viszont a felsőlégúti dologban biztos volt a doki? A huhogás inkább tüdőben lévő víz, váladék miatt van ahogy én olvastam (sajnos a myco-s topicban, és mint kiderült nálunk az is volt). Nekünk a myco-t a Vezér utcai állatorvosi rendelőben kezelték (XIV, Vezér u. 132, de kinn van az állatorvosos topicban), a Fábián doktornő, eddig sikerrel, bár egy elég hosszú terápián vagyunk, eddig működik. Ajánlom őket, ha el tudtok jutni oda, mert nagyon jó a dokinéni. Hétfő-szerda-péntek ő rendel, ő a főpatkányos náluk. Addig is immunovet és amit kipróbálhatsz szerintem az a diapulmonnal inhalálás. (együtt a patival, enyémeknek tetszett a szaga úgyhogy nem volt kényszer... és elég is belőle 5 perc naponta) Gondolom nem csak myco-s patkánynak segít, de nálunk a huhogást egész jól csillapította amíg az antibio megtette a hatását. A bénulásra tippem sincs, így csak drukkolni tudok hogy jobban legyen a patid... :(
Lankester Merrin
merrin
MODERÁTOR

BÉnulás

HozzászólásSzerző: Vercsi Dátum: 2010. feb. 07., vas. 1:42 pm

Sziasztok!

Rég jártam erre,ami azt jelenti,hogy nem volt semmi gond a babáimmal...egészen mostanáig.

Nincs ilyen topik, úgyhogy itt osztom meg veletek mi is történt.
Péntek este vettem észre másfél éves Kormimnál, (lány) hogy nem mozognak a hátsó lábai és az első 2 mancsa is gyenge. Pánik és sírógörcs kerülgetett,hogy mitévő is legyek,hova rohanjak? Így benéztem ide,átbogarásztam mindent, s nem találkoztam ilyen problémával,tünettel. Szombaton Gráfékhoz vittem el Dundimókussal együtt aki meg 1 hete "huhogó" hangot ad ki.
Gráf megvizsgálta Kormit...és azt diagnosztizálta,hogy ideggyulladás. Adott rá gyulladáscsökkentő injekciót. Bevallom ezt kétkedve fogadom...abból kiindulva,hogy egy ideggyulladás embernél piszkosul nagy fájdalommal jár. Korminak viszont nem fáj...miben lenne másabb egy patkány? A szuri óta nem változott semmi:( Csütörtökön kéne visszavinnem hozzá...de lehet nem teszem...vagyis nem hozzá megyek. Azóta egy másik orvos mondott véleményt a tünetekből kiindulva(még nem látta) azt mondta,hogy inkább veseeredetű problémáról lehet szó...ami állítólag gyakori a rágcsálóknál.

Dundimókusnak meg felsőlégúti megfázása van...Ő antibiotikumot kapott szuriban + Tobrex szemcseppet (orrába és szemébe kell csepegtetnem) + inhaláljak vele(kamillatea) ez elég érdekes volt tegnap...de 5 percet azért tudtunk inhalálni így együtt.

Vercsi
Vercsi
Fórum tag

Re: fekély??

HozzászólásSzerző: Lya Dátum: 2010. jan. 30., szomb. 10:06 am

Helló mindenkinek.

A lehető leg rosszabb reggelen vagyok túl... Meghalt az én kicsim :s:cry: :cry:
Reggel fél 5kor még úgy vettem észre, hogy minden oké lesz, és meg gyógyul. Evett ivott, mászkált. De reggel 9kor halva találta a párom. Tegnap előtt voltunk egy másik dokinál, adott antibiotikumot, remélve hogy majd jobban lesz. nem tudta megmondani ő sem hogy mi lehet a gond. De most már mindegy is!
Nagyon vigyázzatok a drágáitokra!

Üdv mindenkinek:. Lya
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára samtheregst 2010. jan. 30., szomb. 11:38 am-kor.
Ok: Adtam címet.
Lya
Lya
Fórum tag

HozzászólásSzerző: Lya Dátum: 2010. jan. 28., csüt. 3:46 pm

Szia!

Köszönöm szépen a válaszodat.
Szóval ott a gond, hogy a kicsimnek egyáltalán nincs hasmenése... Fordítva igaz a dolog. Nem tud "kakálni" már péntek óta. A doki semmilyen diétát nem irt fel, de hál istennek nekünk eszünkbe jutott...
A fekélyre csak tippelt szerintem, mivel a hasán baloldalt vagy gy úgymond pukli... Azt mondta a doki hogy nem ért a patkányokhoz :cry: Mondhatom ez remek :( Ma megyünk egy másik orvoshoz, remélem ő majd mondd valami okosat, mert már szívgörcsöt kapok ettől a bizonytalanságtól. Előzmény nem volt. Pénteken este még öröm és boldogság fickándozás, ugrálás játék.... Szombat reggel meg azt vettük észre, hogy csak alszik. Nem evett nem ivott, semmit nm csinált. Most már ott tartunk hogy eszik egy kis répát, meg iszik, de nagyon keveset, és azt is csak akkor ha fecskendőböl adom neki....
De majd este még írok, hogy mire mentünk a dokival, addig is üdv mindenkinek.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára breki23 2010. jan. 28., csüt. 4:00 pm-kor.
Ok: figyelj oda, hogy adj címet a hsz-nek, ha idézéssel válaszolsz, akkor automatikusan beírja a témát folytatásként
Lya
Lya
Fórum tag

HozzászólásSzerző: merrin Dátum: 2010. jan. 26., kedd 10:31 pm

Lya írta:Sziasztok!
Nagy gondban vagyok, valaki kérem segítsen. Az imént jöttünk haza az állatorvostól a kis patkányommal (Putával) és nagyon úgy néz ki a dolog hogy fekélye van...

Szia! Üdv a fórumon. A gyógyszerre: Ahogy én utánanéztem így hirtelen, a pro-kolin az a bél-baktérium flóra rendbehozatalára való, hasonló mint a bio-lapis. Azért kell hogy rendben legyen az állatka belében a baktérium flóra és ne legyen hasmenése. Nekem az a tippem, hogy ezt beadhatod neki (ahogy nézem elég kis adagot kell beadnod) ételbe keverve is, többen sikerrel alkalmazzuk a tisztán gyümölcsös bébiételeket (pl. nestlé ami nem tartalmaz extra vitamint és adalékot, lényeg hogy ne C-vitaminos legyen mert az árt a veséjének). Esetleg a doki előírt valamiféle diétát? Viszont nekem szöget ütött a fejembe, hogy melyik orvosnál voltatok? Ugyanis a pro-kolin kutya-macska hasmenése ellen javallott... rágcsálóknak inkább a bio-lapis-t szokták adni. A fekély pontosabban mi alapján lett diagnosztizálva? Mik voltak a tünetek, előzmények?
Lankester Merrin
merrin
MODERÁTOR

fekély??

HozzászólásSzerző: Lya Dátum: 2010. jan. 26., kedd 5:38 pm

Sziasztok!

Nagy gondban vagyok, valaki kérem segítsen. Az imént jöttünk haza az állatorvostól a kis patkányommal (Putával) és nagyon úgy néz ki a dolog hogy fekélye van. :cry:
A következő lenne a kérdésem. Mit csináljak most? A doki csak azt mondta hogy várunk... Adott neki valami vitaminos injekciót meg egy Pro-Kolin+ nevű gyógyszert ami kaja formájában kerül a gyomrába, és mit ne mondjak......
Nem magától eszi meg :s:sick: Olyan mint egy injekciós fecskendő, be van töltve, csak bele kell rakni a szájába, és belenyomni... És utána lehet sajnálkozni. :boa:
Ebbe ugye nem hal bele? Ugye majd rendbe jön???????
Ha valakinek volt hasonló gondja, és tanácsa az írjon nekem!

Köszönöm szépen! :thx:
Üdv:. Lya
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Meli 2010. jan. 26., kedd 5:57 pm-kor.
Ok: Adtam neki címet, kérlek legközelebb adj neki Te! Köszi. :)
Lya
Lya
Fórum tag

Re: Szőr hiány

HozzászólásSzerző: merrin Dátum: 2010. jan. 25., hétf. 11:10 am

IriePotii írta:Sziasztok!
tegnap észrevettem hogy Raszti szőre a nyakán egy foltban eltűnt de még a bőr is. Valószínűleg kivakarta mert a ketrece előtt találtam egy kis szőrt. Mi lehet az oka ennek hogy ennyire kikaparta? Kicsit aggódok miatta hogy mi történhetett.

Szia! Bocsi, hogy én csak most reagálok de a fórum még kicsit újdonság... szóval, azt nézd meg hogy fekete pici varasodás szerű pettyeket látsz-e még a hátán, ha igen akkor az valószínüleg rüh atka. Nekem Vacakom volt így, ő is a füle mögött kaparta ki. Szerencsére 1 szuri és elmúlt mint a pinty. Doki mindenképp, de addig is a sebet kend be betadine oldattal, akár napi 2x is (sima emberpatikában kapható), nehogy még az is elfertőződjön. Ja és fontos a teljes ketrec takarítás és pucolás is. Esetleg doki még ad majd szteroidos kenőcsöt ha nagyon kaparja...
Lankester Merrin
merrin
MODERÁTOR

Re: Szőr hiány

HozzászólásSzerző: breki23 Dátum: 2010. jan. 23., szomb. 12:22 pm

IriePotii írta:Sziasztok!
tegnap észrevettem hogy Raszti szőre a nyakán egy foltban eltűnt de még a bőr is. Valószínűleg kivakarta mert a ketrece előtt találtam egy kis szőrt. Mi lehet az oka ennek hogy ennyire kikaparta? Kicsit aggódok miatta hogy mi történhetett.

Ha ennyire komoly baja van, akkor mindenképp vidd el állatorvoshoz, mert eléggé előrehaladott élősködő-fertőzöttségnek tűnik ez a dolog. Mindenképpen kezelhető, de mivel atkára, rüh-re stb mást ad a doki, ne próbáld meg házilag kezelni, hátha ártasz vele.
breki23
MODERÁTOR

Szőr hiány

HozzászólásSzerző: IriePotii Dátum: 2010. jan. 20., szer. 8:20 pm

Sziasztok!
IriePotii
imizoli@citromail.hu

"Gondolkodj, higgy, álmodj, és merj!"
IriePotii
Újonc

Re: Illoolajok használata

HozzászólásSzerző: Zazika Dátum: 2010. jan. 14., csüt. 1:24 pm

Riam írta:
Zazika írta:Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem,hogy a patkányok mennyire bírják az illoolajokat,mert jelenleg igen csak lebetegedett a család és a szobába eukaliptuszolajat tennék aromalámpába.
Mivel egy szobában vagyunk velük és nem tudom máshova átrakni őket,viszont a légutainkra jó lenne egy kis párologtatás.
Előre is köszönöm a segítsgeteket,remélem valaki tud erről valamit.

Hali!
Én szoktam használni néha-néha illóolajokat, és eddig egyik patkányomnak sem volt semmi baja vele... Azt leszámítva, hogy megpróbáltak a lámpa közelébe jutni, mondván, aminek jó illata van, az biztos finom is. Szóval leszoktam arról, hogy a patkányokkal egy szobában illóolajozzak, vagy csak nagyon ritkán. Ha más valaki nem mond semmi okosat, akkor szerintem próbáld ki, ha esetleg tüsszögni kezdenek vagy úgy látod, hogy meghülyülnek érte/miatta, akkor sajnos hanyagolni kell...

Huh!

Már ez is nagy segítség,hogy van némi tapasztalat a patkány-kontra-illóolajra,a füstölőket eddig jól bírták,és igaz az e fajta dolgokat a szobának egy számukra elérhetetlen területén tartom,így csak a levegőben érezhetik az illatukat. :-)
Majd max.csak gyenge higításban próbálom ki elösszőr,hogy ne legyen túl erős nekik az illat. :-)
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. :thx:
Zazika
Zazika
Újonc

Re: Illoolajok használata

HozzászólásSzerző: Riam Dátum: 2010. jan. 14., csüt. 1:06 pm

Zazika írta:Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem,hogy a patkányok mennyire bírják az illoolajokat,mert jelenleg igen csak lebetegedett a család és a szobába eukaliptuszolajat tennék aromalámpába.
Mivel egy szobában vagyunk velük és nem tudom máshova átrakni őket,viszont a légutainkra jó lenne egy kis párologtatás.

Hali!
Én szoktam használni néha-néha illóolajokat, és eddig egyik patkányomnak sem volt semmi baja vele... Azt leszámítva, hogy megpróbáltak a lámpa közelébe jutni, mondván, aminek jó illata van, az biztos finom is. Szóval leszoktam arról, hogy a patkányokkal egy szobában illóolajozzak, vagy csak nagyon ritkán. Ha más valaki nem mond semmi okosat, akkor szerintem próbáld ki, ha esetleg tüsszögni kezdenek vagy úgy látod, hogy meghülyülnek érte/miatta, akkor sajnos hanyagolni kell...
Riam
Enable me to be alert, And hear the weakest shout,
And quickly and efficiently To put the fire out. Fireman's Prayer
Riam
Megrögzött Fórumozó

Illoolajok használata

HozzászólásSzerző: Zazika Dátum: 2010. jan. 14., csüt. 11:32 am

Sziasztok!

Zazika
Zazika
Újonc

Re: GALLÉR GALLÉR GALLÉR

HozzászólásSzerző: Bee Dátum: 2010. jan. 14., csüt. 10:25 am

Ilsarana írta:Probléma megoldva :D
Klikk ide, elvileg ezt kell kinyomtatni egy A/4-es lapra és kész a sablon.
(szerk: linkre kattintva kicsit nagynak tűnik, de sima lapra kinyomtatva viszont jó. Meg elfelejtettem, de a felesleges kilógó részek, illetve ha túl magas a gallér, ollóval nyissz :D )

Kép a végeredményről:
2 friss varrat.JPG

Hű de szuper! Nagyon szépen köszönöm mindenkinek. Ilsarana neked külön, hogy kínlódtál a képpel. :-* Megcsináltam már amit Pösz belinkelt tegnap, de van még ilyen lapom legyártom ezt is, meglátjuk melyik lesz a legjobb. Aztán lassacskán indulunk is. Egyre kisebb a gyomrom. :cry: Be is fejezem, mert a könnyfolyam is mindjárt indul, pedig még azt hiszem most jön csak a neheze. Még egyszer köszi mindenkinek. :-*
Bee
Bee
Fórum tag

HozzászólásSzerző: Ilsarana Dátum: 2010. jan. 13., szer. 5:20 pm

samtheregst írta: Szóval amíg még kába, vagy alszik, fel tudod rá tenni a félkész gallért, és rajta fűzöd össze.

*nevetgél*
Az én eredeti elképzelésem is ez volt, hogy amíg Naoki kicsit kába, majd jól rárakom. De még magához se tért, már rohant volna hozzáp, persze csetlett botlott, de jött, mászott és a nyakamig meg se állt. Ott aztán belehúrta a buksiját a hajamba és így esélyem nem volt rá azonnal, még kábán gallért adni (h)

És ha már sablon. Beígértem, hogy felrakom az enyémet amihez nem kell tűzőgép, csak egy spirálozáskor is előlapnak használt kemény, de hajlítható műanyag lap.
(20 perc elteltével kezdek ideges leni <.<)
(jó.... kiszenvedem akkor is azt a képet és akkor jól iderakom <.<''')

Probléma megoldva :D
Klikk ide, elvileg ezt kell kinyomtatni egy A/4-es lapra és kész a sablon.
(szerk: linkre kattintva kicsit nagynak tűnik, de sima lapra kinyomtatva viszont jó. Meg elfelejtettem, de a felesleges kilógó részek, illetve ha túl magas a gallér, ollóval nyissz :D )

Kép a végeredményről:
2 friss varrat.JPG
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
Ilsarana

"Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának."
Ilsarana
MODERÁTOR

HozzászólásSzerző: Bee Dátum: 2010. jan. 13., szer. 3:24 pm

poszmete írta:Persze, még ott bent ráapplikáljuk.
Itt a link, még anna. linkelte a daganatosba: http://www.ratballs.com/RatTails/Tails084.html
Mi ezt kinyomtattuk, körbevágtuk a külsejét és a belsejét, aztán elkaptuk Meekot és tűzőgéppel rögzítettük, hogy tuti elég szoros legyen. Hozzáteszem, ő elég kooperatív volt, én meg elég ügyes patkánylefogásban ahhoz, hogy utána akár egyedül is le-fel tudjuk adni rá a gallért - altató nélkül offkorz.

:thx: :-*
Bee
Bee
Fórum tag

HozzászólásSzerző: poszmete Dátum: 2010. jan. 13., szer. 3:22 pm

Bee írta:
samtheregst írta: (hi) Bee!

A gallérkészítéshez nem tudok hozzászólni, mert se sablonom nincs, se tapasztalatom, de arra talán van egy ötlet, hogy hogy varázsold rá a patira a cuccot. Ha daganattal műtik, altatva lesz, és gondolom még úgy is viszed haza. Szóval amíg még kába, vagy alszik, fel tudod rá tenni a félkész gallért, és rajta fűzöd össze.
Nekem ez jut eszembe, én így csinálnám. Ha mentek érte a dokihoz műtét után, szerintem lehet még a rendelőben is meg tudjátok próbálni feltenni, akár a doki vagy asszisztens segítségével is (ha jófejek :P ).

Drukk a kisállatnak meg nektek is :-)

Köszi. :) Nem, már ébren kapom meg. Szurit kap és az orvos úgy adja ki, hogy már fel is ébresztette. Viszont tényleg, eszembe se jutott, hogy ő fogja rárakni. Tényleg! Mennyire evidens. :oops: Mindenesetre vinnem kell, mondta, hogy kell neki, szóval össze kell hoznom valamit. Viszont! Pöszméte is ott lesz! :P :P :P Ő ajánlotta az orvost is, miután ő most rajta kívül álló okokból ( (finger) az illetékesek!) nem tudta vállalni. :thx: érte. Jó sok wc-papír gurigával jövök már neki. (giggle)

Persze, még ott bent ráapplikáljuk.
Itt a link, még anna. linkelte a daganatosba: http://www.ratballs.com/RatTails/Tails084.html
Mi ezt kinyomtattuk, körbevágtuk a külsejét és a belsejét, aztán elkaptuk Meekot és tűzőgéppel rögzítettük, hogy tuti elég szoros legyen. Hozzáteszem, ő elég kooperatív volt, én meg elég ügyes patkánylefogásban ahhoz, hogy utána akár egyedül is le-fel tudjuk adni rá a gallért - altató nélkül offkorz.
poszmete
Megrögzött Fórumozó

HozzászólásSzerző: Bee Dátum: 2010. jan. 13., szer. 3:15 pm

samtheregst írta: (hi) Bee!

A gallérkészítéshez nem tudok hozzászólni, mert se sablonom nincs, se tapasztalatom, de arra talán van egy ötlet, hogy hogy varázsold rá a patira a cuccot. Ha daganattal műtik, altatva lesz, és gondolom még úgy is viszed haza. Szóval amíg még kába, vagy alszik, fel tudod rá tenni a félkész gallért, és rajta fűzöd össze.
Nekem ez jut eszembe, én így csinálnám. Ha mentek érte a dokihoz műtét után, szerintem lehet még a rendelőben is meg tudjátok próbálni feltenni, akár a doki vagy asszisztens segítségével is (ha jófejek :P ).

Köszi. :) Nem, már ébren kapom meg. Szurit kap és az orvos úgy adja ki, hogy már fel is ébresztette. Viszont tényleg, eszembe se jutott, hogy ő fogja rárakni. Tényleg! Mennyire evidens. :oops: Mindenesetre vinnem kell, mondta, hogy kell neki, szóval össze kell hoznom valamit. Viszont! Pöszméte is ott lesz! :P :P :P Ő ajánlotta az orvost is, miután ő most rajta kívül álló okokból ( (finger) az illetékesek!) nem tudta vállalni. :thx: érte. Jó sok wc-papír gurigával jövök már neki. (giggle)
Bee
Bee
Fórum tag

HozzászólásSzerző: samtheregst Dátum: 2010. jan. 13., szer. 3:09 pm

Bee írta:Sziasztok!

Tanács kéne.

(hi) Bee!

sam
I'll be always loughin', like a clown :)
samtheregst
Megrögzött Fórumozó

GALLÉR GALLÉR GALLÉR

HozzászólásSzerző: Bee Dátum: 2010. jan. 13., szer. 2:50 pm

Sziasztok!

Tanács kéne. Villámot holnap műtik (daganat :( ) és a gallér projekten ügyködöm, vagy inkább ügyködnék. Azt hittem ugyanis, hogy egyszerűbb, de ahogy próbálkozom rájövök, hogy mégsem és egyre vadabb ötleteim vannak. (swear)

Spirálozóhoz való műanyag fedlapból szándékozom készíteni. Próbálom papírból összehozni előtte a prototípust, de egyre inkább elvesztem a fonalat. Most ott tartok, hogy
1) Tányér, vagy inkább kúp alakú legyen?
2) Milyen széles/hosszú? Ha túl rövid túrót se érek vele, ugyanúgy hátraér (jobb hátsó belső combocska :( ), ha túl hosszú, csak az almot fogja összegyűjteni vele. A kutyákon is inkább kúposabbat látni. Na de mennyire kúpos?
A doktornő azt mondta még hozzá, hogy fűzzek majd át rajta cipőfőzőt (mert az vág a legkevésbé) és a karocskáinál felhozva a hátán kössem meg, hogy ne szedje le. Most viszont ott tartok, hogy akárhogy fűzőcskézem, szerintem még egy plusz zavaró forrás, a világ hajára fog vele elküldeni, magáról meg már csak ezért is 3 másodperc alatt lebarkácsolni.

Végül pedig:
3) Eleve készre csináljam és úgy tegyem fel? (HOGY?) Avagy megvan a forma, aztán „rajta” szerelem össze? (Ismét HOGY?) Mert jó, hogy összeragtapaszozom, na de ha rajta van, akkor HOGY? Ha meg még akkor, mikor nincs rajta, hogy fogom szerencsétlen fejét áttuszkolni rajta?

Meli tett fel egy képet Remiről, ami elég „jónak” tűnik, azon inkább tányéros, ez alapján indultam el abba az irányba is, de minél több papíros formát próbálok, annál távolabb járok a megoldástól. (swear) Természetesen próbáltam a fórumon keresgélni, Pöszméte utalt egy sablonra, azt viszont már nem találtam meg.

Tiszta agyrém. Arra jó az egész, hogy elterelje a figyelmem arról, hogy mennyire be vagyok tojva. Már most remeg a kezem, ahogy rá gondolok és próbálom ezt a vackot összehozni. Nem vagyok ám béna, szerintem elég kreatív vagyok és jó a kézügyességem, de most valahogy sehogy nem akar összejönni.

SEGÍTSÉG!

Ui.: Az adminoktól előre bocs, ha esetleg nem jó helyre raktam! :oops:

Szerk.: A félreértések elkerülése végett: a "jónak" csak a helyzet abszurditása miatt van idézőjelben. Mi lehet jó ebben a helyzetben? :(
Bee
Bee
Fórum tag

Re: nemhízás

HozzászólásSzerző: anna. Dátum: 2009. dec. 30., szer. 1:53 pm

pennyroyal írta:Jobb aggódni, mint nem alapon megkérdem: Ha kb. két hét alatt Manka nem hízott, csak 4 grammot, míg Lili 30-at, az nem jó jel? Mindketten egyívásúak, 3 hónaposak, növésben vannak még, 200 és 230 g-ok most. Manka amúgy iszonyat jó étvággyal hamizik, kedvre, viselkedésre sincs vele gond, semmi egyéb "tünete", még annyi sem, mint Lilinek, aki tüsszögős mostanában. Ja, és nagyon úgy néz ki, hogy őnagysága az alfa, mindenkit hanyattvág, meg megkerget.

Hanyattvág, megkerget....lehet hogy csak lemozogja. Lili tüsszög, lehet hogy egy picit rosszul érzi magát és ezért ő meg pont hogy kevesebbet mozog. De lehet hogy tényleg van valami, így nem tudom megmondani, a lényeg hogy kezeld ki Lilit a hapciból, és mérd őket továbbra is. Figyeld hogy mivan, aztán ha még utána sem változik semmi, vagy ha észreveszel valami szokatlent írd meg, aztán meglátjuk hogy hogyan tovább.
anna.
Szabad országban szabad ember szabad akaratából azt mond, és azt tesz, amit szabad.
anna.
Megrögzött Fórumozó

nemhízás

HozzászólásSzerző: pennyroyal Dátum: 2009. dec. 30., szer. 1:31 pm

Jobb aggódni, mint nem alapon megkérdem: Ha kb. két hét alatt Manka nem hízott, csak 4 grammot, míg Lili 30-at, az nem jó jel? Mindketten egyívásúak, 3 hónaposak, növésben vannak még, 200 és 230 g-ok most. Manka amúgy iszonyat jó étvággyal hamizik, kedvre, viselkedésre sincs vele gond, semmi egyéb "tünete", még annyi sem, mint Lilinek, aki tüsszögős mostanában. Ja, és nagyon úgy néz ki, hogy őnagysága az alfa, mindenkit hanyattvág, meg megkerget.
pennyroyal
pennyroyal
Megrögzött Fórumozó

Re: Gáz van :(

HozzászólásSzerző: pennyroyal Dátum: 2009. dec. 22., kedd 11:31 pm

szegobeata írta:
pennyroyal írta:
szegobeata írta:Lehet már valami biztosat tudni a picúrokról?

Annyit tudok, hogy tegnap éjszakára bent maradtak a kicsik, ma hozza el őket Dömi*, gondolom, ma tudja meg az eredményeket is.

Köszönöm szépen.Közben kiderült hogy Jaffa egészséges, holnap elhozzuk. Remélem Jackie is!

Igen, olyannyira, hogy már itt is van a kezemben :) Mindjárt írok hivatalos bejelentést is :)
pennyroyal
pennyroyal
Megrögzött Fórumozó

HozzászólásSzerző: szegobeata Dátum: 2009. dec. 22., kedd 10:21 pm

pennyroyal írta:

Annyit tudok, hogy tegnap éjszakára bent maradtak a kicsik, ma hozza el őket Dömi*, gondolom, ma tudja meg az eredményeket is.

Köszönöm szépen.Közben kiderült hogy Jaffa egészséges, holnap elhozzuk. Remélem Jackie is!
szegobeata
szegobeata
Újonc

HozzászólásSzerző: pennyroyal Dátum: 2009. dec. 22., kedd 4:15 pm

pennyroyal
pennyroyal
Megrögzött Fórumozó

HozzászólásSzerző: szegobeata Dátum: 2009. dec. 22., kedd 7:28 am

Dömi* írta:Most értem haza egy 3 órás állatorvoslátogatásról, és rossz híreim vannak. Sajnos úgy tűnik, van a kicsik közt megacolonos. Joey és Jenga látszik érintettnek, de biztosat majd hétfőn tudok mondani a kontrasztos röntgen után. Aki biztos nem beteg, azok a kicsik, akiknek nincs fehér folt a fején, de egyelőre senkit nem adok oda, amíg nem tudunk többet. Bocsánat azoktól, akik holnap jöttek volna. :(
Még annyi, hogy aki nem bizonyul betegnek, azoknak a továbbiakban nem lesz semmi problémájuk a dologtól, de tenyésztésük erősen ellenjavalt, mivel potenciálisan tovább örökíthetik a betegséget. Természetesen, ha valaki a fentiek fényében visszamondja a foglalását, megértem.
A szülőpárnak pedig ez volt az első és egyben utolsó alma, ofkorsz.

Lehet már valami biztosat tudni a picúrokról?
szegobeata
szegobeata
Újonc

Allergia :(

HozzászólásSzerző: ribozi Dátum: 2009. dec. 19., szomb. 9:42 am

Pupák tüsszög...hol jobban hol kevésbé, többnyire szárazan. Valószínűleg allergia, pöszmétével beszéltem erről, viszont azt nem tudom hogy mit hová variáljak...tehát most szalmapellet van alatta amit minden második nap cserélek (Csipet alatt is mert szanaszét h*gyozza megállás nélkül, a fa cuccokról nem is beszélve...legszívesebben mindet kiszedném tőle örökre mert az az első takarítás után hogy megy és körbepisili mindet újra...asszem átállok műanyagra a következő ösztöndíjamból).
Csere után kevésbé tüsszög egy darabig, aztán megint erősödik.

Kérdés: Próbáljak meg szerezni alomszagtalanítót vagy ne szenvedjek ezzel és váltsak almot? Ha váltok akkor mégis mire, merthogy tudtommal a szalmapellet számít az egyik legjobbnak patkánynál.
Kajaváltáson is gondolkozok, mert ki tudja mi piszkálja.

Az viszont biztos hogy a cigifüstöt, vagyis a cigi szagát (nikotinszag?) nem bírja...na nem mintha ráfújnám, nem is dohányzok, de anyum akárhányszor a közelembe jön mikor kint van Pupák akkor megállás nélkül tüsszög...lassan ideje lesz valami szagelszívót beszereznem mert anyámnak nem igazán sikerül a leszokás, de erről majd Offban mindjárt...

Mi jöhet még szóba ezeken kívül úgy, hogy a ketrec környékén igyekszem viszonylag pormentes részt kialakítani? Tudom hogy kb lehetetlen, de próbálkozok...
ribozi
"Minden megérint.
- Úgy látszik: sose nő be
a szívem lágya."
ribozi
Megrögzött Fórumozó

Gáz van :(

HozzászólásSzerző: Dömi* Dátum: 2009. dec. 18., pén. 5:51 pm

Most értem haza egy 3 órás állatorvoslátogatásról, és rossz híreim vannak. Sajnos úgy tűnik, van a kicsik közt megacolonos. Joey és Jenga látszik érintettnek, de biztosat majd hétfőn tudok mondani a kontrasztos röntgen után. Aki biztos nem beteg, azok a kicsik, akiknek nincs fehér folt a fején, de egyelőre senkit nem adok oda, amíg nem tudunk többet. Bocsánat azoktól, akik holnap jöttek volna. :(
Még annyi, hogy aki nem bizonyul betegnek, azoknak a továbbiakban nem lesz semmi problémájuk a dologtól, de tenyésztésük erősen ellenjavalt, mivel potenciálisan tovább örökíthetik a betegséget. Természetesen, ha valaki a fentiek fényében visszamondja a foglalását, megértem.
A szülőpárnak pedig ez volt az első és egyben utolsó alma, ofkorsz.
Dömi*
http://www.csincsillaweb.extra.hu/
... Azóta megváltozott a véleményem, de az nem, hogy mindig igazam van.
Dömi*
Fórum tag

Patkánytartói státusz: Tenyésztő

Re: fejtartás

HozzászólásSzerző: nyolcpetty Dátum: 2009. dec. 08., kedd 8:28 pm

Mulan írta:
nyolcpetty írta:...

Huh az kemény, részvétem. :cry: Igazából mi már túl vagyunk a 4 napon, és futkos meg minden , mint Vladéknál, csak ez most jött így ki, őt nem zavarja, ugyanúgy nekitámad Lucának meg futkos. Az ugrásig még nem jutottunk el, nem mer még ugrabugrálni, de futni és Lucát gyűrközni annál inkább.
Akkor marad a várakozás tovább és figyelés.

Nem tőlem idéztél de nem ez a lényeg :) Nem akartalak ijesztgetni egyáltalán. Pont azt mondom, hogy valószínűleg Rozi és családjánál problémás... Sajnos a többi gyerekéről nem tudok semmit... :?
Nyolcpetty

nyolcpetty
Megrögzött Fórumozó

HozzászólásSzerző: Mulan Dátum: 2009. dec. 08., kedd 8:17 pm

VladTepes írta:
Mi van, ha ez valami új, valami olyna betegség, tünet, mait eddig azért nem azonosítottak, mert az infok nem futottak össze..
---

Huh az kemény, részvétem. :cry: Igazából mi már túl vagyunk a 4 napon, és futkos meg minden , mint Vladéknál, csak ez most jött így ki, őt nem zavarja, ugyanúgy nekitámad Lucának meg futkos. Az ugrásig még nem jutottunk el, nem mer még ugrabugrálni, de futni és Lucát gyűrközni annál inkább.
Akkor marad a várakozás tovább és figyelés.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Meli 2009. dec. 09., szer. 9:12 am-kor.
Ok: Javítottam az idézést.
Mulan
...Ha összeveszek egy kézissel és elkezdek előtte ugrálni és hadonászni, vajon eltalál vagy reflexből mellém dobja az összes tányért?...
Mulan
Megrögzött Fórumozó

HozzászólásSzerző: nyolcpetty Dátum: 2009. dec. 08., kedd 12:45 pm

VladTepes írta:
Mulan írta:
Dömi* írta:Az ideális hőmérséklet mondjuk szobahőmérséklet, olyan 22-24 fok, legalábbis nálam kb. ennyi szokott lenni, ez alatt nem.

Köszi a gyors választ, de én a fejtartás szögére gondoltam :roll: Hát most várunk két hetet,addig kapja a b-vitamint és ha nemjavul asszonta dokibácsi akkor röntgen lesz belőle. De remélem erre nem lesz szükség. Nah az meg a másik,hogy Lulu jól bírta a szurit én visznt majdnem elájultam tőle. (giggle)

Érdekes dolog ez, mert Szerafinánál is ez volt/van, olyan féloldalasan tartja a fejélt azóta (hol jobban, hol kevésbé), és kicsit csámpás, sutácska. Viszont egyensúly OK, nem megy ferdén, egyenesen fut, továbbra is ő a főnök, veri a többieket, még a malacot is.... Viszont a látvány nem jó, és látom, sokszor nehézséget okoz neki egy egy ugrás, mozdulat.
Túl van antibiotikum kúrán, kettőn is; kapott szteroidot többször is, többszöri parazita (bélféreg) irtáson, meg beletömtünk, ami patkánynak létezik.... és semmi. Pontosabban nem romlott, időnként javulni látszik.

Mi van, ha ez valami új, valami olyna betegség, tünet, mait eddig azért nem azonosítottak, mert az infok nem futottak össze..
---
Most olvastam, hogy 8petty patija ma hasonló, a kezelő orvos szerint Szerafináéhoz hasonló, csak erősebb tünetekkel lett beteg, majd távozott a Szivárvány-hídon túlra.

Nem tudom. Nekem nagyon rövid időn belül két állatom halt meg hasonló körülmények között... Először legyengülés, majd egyensúlyzavarok, felborulás, végül véres szem-orr (egyik oldalon!) , teljes koordinálatlanság. Több dolgot is felvetettek az állatorvosok: veseelégtelenség, májelégtelenség, idegrendszeri probléma (agydaganat?).
És ez a folyamat kb. 4-5 nap alatt halálhoz vezetett. Előzetesen Szerénánál kedvetlenség, étvágytalanság volt, Rozinál vöröskönny (csak az egyik oldalon).
Lehet, érdemes lett volna/lenne boncolást csináltatni, de nekem egyszerűen nincs rá pénzem jelenleg.
Nagyon remélem, ez nem egy új betegség. Az én patkányaim nem nagyon találkoztak másokkal, szóval valószínűbbnek tartom, hogy ez genetikailag kódolt defekt. Rozi plázapatkány, a kicsiket vele hoztam (tudtomon kívül...) szóval hogy az ő felmenőik mifélék, azt csak a jóég tudja.
Nyolcpetty

nyolcpetty
Megrögzött Fórumozó

HozzászólásSzerző: VladTepes Dátum: 2009. dec. 08., kedd 12:47 am

Mulan írta:
Dömi* írta:Az ideális hőmérséklet mondjuk szobahőmérséklet, olyan 22-24 fok, legalábbis nálam kb. ennyi szokott lenni, ez alatt nem.

Köszi a gyors választ, de én a fejtartás szögére gondoltam :roll: Hát most várunk két hetet,addig kapja a b-vitamint és ha nemjavul asszonta dokibácsi akkor röntgen lesz belőle. De remélem erre nem lesz szükség. Nah az meg a másik,hogy Lulu jól bírta a szurit én visznt majdnem elájultam tőle. (giggle)

Érdekes dolog ez, mert Szerafinánál is ez volt/van, olyan féloldalasan tartja a fejélt azóta (hol jobban, hol kevésbé), és kicsit csámpás, sutácska. Viszont egyensúly OK, nem megy ferdén, egyenesen fut, továbbra is ő a főnök, veri a többieket, még a malacot is.... Viszont a látvány nem jó, és látom, sokszor nehézséget okoz neki egy egy ugrás, mozdulat.
Túl van antibiotikum kúrán, kettőn is; kapott szteroidot többször is, többszöri parazita (bélféreg) irtáson, meg beletömtünk, ami patkánynak létezik.... és semmi. Pontosabban nem romlott, időnként javulni látszik.

---
Most olvastam, hogy 8petty patija ma hasonló, a kezelő orvos szerint Szerafináéhoz hasonló, csak erősebb tünetekkel lett beteg, majd távozott a Szivárvány-hídon túlra.
VladTepes
SITE ADMIN

HozzászólásSzerző: Mulan Dátum: 2009. dec. 07., hétf. 10:41 pm

Mulan
...Ha összeveszek egy kézissel és elkezdek előtte ugrálni és hadonászni, vajon eltalál vagy reflexből mellém dobja az összes tányért?...
Mulan
Megrögzött Fórumozó

HozzászólásSzerző: Dömi* Dátum: 2009. dec. 07., hétf. 10:15 pm

Mulan írta:Ma voltunk dokinál, mert a kisebbik Lulu, aki 3 hónapos majdnem 90 fokban tartja a buksiját és húzza is, mintha radarozna vele. Olvastam atopikokat azt írtátok, hogy pirosszeműeknél normális, meghogy esetleg fülgyulladás. Arra tudna valaki példát mondani, hogy hány fok a normális? A doki megnézte a fülét-tiszta. Kaptunk nyugiszurit, azt mondta olyan, mint amikor akutyák-macsekok meghúzzák a nyakizmot, vagy pl mi elalusszuk a nyakunkat. És adjak neki B-vitamin komplexet. Ilyen volt már valakinél? amúgy fut rohan eszik,iszik alszik stb ugyanúgy najó nem ugyanúgy fut a buksija miatt, de aránylag egyenesen előre. válaszokat előre is köfi

Hát, az ilyen mértékű fejfélretartás még a piros szeműeknél se normális sajnos. Viszont, az egyensúlyzavaros patkányok nemigen tudnak egyenesen menni, hanem fordulnak-borulnak, szóval remélem igaza van a dokinak.
Az ideális hőmérséklet mondjuk szobahőmérséklet, olyan 22-24 fok, legalábbis nálam kb. ennyi szokott lenni, ez alatt nem.
Dömi*
http://www.csincsillaweb.extra.hu/
... Azóta megváltozott a véleményem, de az nem, hogy mindig igazam van.
Dömi*
Fórum tag

Patkánytartói státusz: Tenyésztő

fejtartás

HozzászólásSzerző: Mulan Dátum: 2009. dec. 07., hétf. 9:38 pm

Ma voltunk dokinál, mert a kisebbik Lulu, aki 3 hónapos majdnem 90 fokban tartja a buksiját és húzza is, mintha radarozna vele. Olvastam atopikokat azt írtátok, hogy pirosszeműeknél normális, meghogy esetleg fülgyulladás. Arra tudna valaki példát mondani, hogy hány fok a normális? A doki megnézte a fülét-tiszta. Kaptunk nyugiszurit, azt mondta olyan, mint amikor akutyák-macsekok meghúzzák a nyakizmot, vagy pl mi elalusszuk a nyakunkat. És adjak neki B-vitamin komplexet. Ilyen volt már valakinél? amúgy fut rohan eszik,iszik alszik stb ugyanúgy najó nem ugyanúgy fut a buksija miatt, de aránylag egyenesen előre. válaszokat előre is köfi
Mulan
Mulan
Megrögzött Fórumozó

Re: Habszivacs laszti

HozzászólásSzerző: neverhood Dátum: 2009. dec. 02., szer. 9:45 pm

tectoria írta:Szia!Köszi szépen a gyors választ.A lányom (10éves) most már nyugodtan fekszik le.A szin (narancssárga). :thx:

Nem tudom biztosan patkányéknál is előfordulhat-e bélelzáródás, én a szivacs miatt figyelném hogy miújság nála a következő nap, és nem csak a szinét - mivel elég gyors az emésztésük, igy szvsz hamar kiderül ha van valami baj.
Kérdés az is hogy him-e vagy nőstény, mert egyéb állatoknál legalábbis nőstények hajlamosabbak a bélelzáródásra, mert nekik ugye kisebb/vékonyabb a belük, mint a himeknek.
Én szerintem ez náluk is működik. Ne aggódd túl, de azért tartsd szemmel.
Neverhood
a Szmöre - MBM
Ha gondolkodsz, ne mondd ki! Ha kimondod, ne írd le! Ha leírod, ne írd alá! Ha aláírod, ne csodálkozz!
neverhood
MODERÁTOR

HozzászólásSzerző: tectoria Dátum: 2009. dec. 02., szer. 9:16 pm

Szia!Köszi szépen a gyors választ.A lányom (10éves) most már nyugodtan fekszik le.A szin (narancssárga). :thx:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára breki23 2009. dec. 02., szer. 9:19 pm-kor.
Ok: Kérlek ügyelj a címadásra, a már meglévő továbbvitelére. Köszönöm.
tectoria
tectoria
Újonc

HozzászólásSzerző: nyolcpetty Dátum: 2009. dec. 02., szer. 8:44 pm

tectoria írta:Sziasztok!Bocs de nem tudom hova soroljam a kérdésemet.Ma a patim egy kisebb darabot kiharapot a gyerek habszivacs labdájából.Amit valószinüleg meg is evett.A kérdésem az lenne hogy lehet-e töle baja vagy megemészti a pocakja.Köszi.Móni

Kétlem hogy bármi baja lenne tőle. Legfeljebb lesz egy-két kékzöldpiros (nem tudom milyen színű volt a laszti) bogyó.
Az én dögeim tegnap a 2 kedvenc zoknimat rágták meg :(
Nyolcpetty

nyolcpetty
Megrögzött Fórumozó

Habszivacs laszti

HozzászólásSzerző: tectoria Dátum: 2009. dec. 02., szer. 7:43 pm

Sziasztok!Bocs de nem tudom hova soroljam a kérdésemet.Ma a patim egy kisebb darabot kiharapot a gyerek habszivacs labdájából.Amit valószinüleg meg is evett.A kérdésem az lenne hogy lehet-e töle baja vagy megemészti a pocakja.Köszi.Móni
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára samtheregst 2009. dec. 02., szer. 8:28 pm-kor.
Ok: Adtam címet.
tectoria
tectoria
Újonc

Pati méret

HozzászólásSzerző: Finnrockercsaj Dátum: 2009. nov. 26., csüt. 9:10 pm

Anna!

Huhh, te aztán értesz a patkánykákhoz! :D Öröm volt olvasni! :D Nah, mostmár tisztában vagyok mindennel! :) :-D Persze, egyértelmű, hogyha választanom kellene akkor a szobábanjátszós izmospatitartást választanám! És fogom is! Majd sokat játszunk (egészséges határok között) :DKöszike szépeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeen! :D (giggle) :oops: :thx:
Finnrockercsaj
Finnrockercsaj
Fórum tag

Re: :D Tényleg nem tudtam hova írjam!

HozzászólásSzerző: anna. Dátum: 2009. nov. 26., csüt. 8:30 pm

Finnrockercsaj írta:Hali! (hi)

Nos a kérdésem tömören a következő: a husky/csuklyás/albínó ...stb patik ugyanakkorára nőnek meg? Mármint tudom, hogy a fiúk nagyobbak a lányoknál, csak arra lennék kíváncsi hogy van köztük nagyobb vagy kisebb testű pati? Mondjuk azzal is tisztában vagyok, hogy a faj az ugyanaz csak a színt különböztetjük meg ezért lehet hogy hülyeséget kérdeztem! A kérdésem alapja az hogy nézegettem az itteni képeket, és láttam olyan csodaszép és nagy szőrmókokat (h) , hogy meglepődtem, és azon gondolkoztam/gondolkozok, hogy vajon az én Cappy-m is megfog nőni akkorára? :D :lol: A választ előre is köszi, és bocsi, ha butaságot kérdeztem! (giggle)

Üdv, Fru

Elszállt a csodálatos hosszú háeszem hogy pukkadna meg a világ.
Na mindegy. Másodi felvonás.

Az, hogy a pati mekkorára nő meg csak a génjein, a nemén és a tartási körülményeken múlik.
Nagy termetű felmenők utódai örökölhetik a méretet, de nem feltétlenül a szülőktől. Magyarul attól még hogy a mama és a papa is félkilósak, nem 100 hogy a babák is vasgyúrók lesznek.((Anyám 176 apám 185 én mégis kicsi vagyok mert a nagyszüleim mind 160 alattiak))
A beltenyésztés is befolyásolhatja a méretet, születhetnek kistestű gyerekek vagy éppenhogy giganagyok, mivel ha mindkét szülő hordozza a nagy vagy a kis termetért felelős gént, az duplán jelenik meg a kölykökben(najó ezt egy kicsit leegyszerűsítettem).
A fiúk általában nagyobbak a csajoknál, pont. Mint az embereknél. Meg úgy általában az emlősöknél.
És ha a pati rossz minőségű kaján van tartva, vagy gyakran/folyamatosan beteg, nyilván nem fog nagyra nőni. Ha egy viszonylag fiatal, rosszul tartott és ezért kis termetű patkány hirtelen jó tápot kap(folyamatosan) és az esetleges bajaiból kigyógyítják, még van esélye a növésre, de az idősebb patik (akiknél már befejeződött a növekedés) kicsik maradnak. Ha van egy 14 éves gyerek aki eddig csak mittudomén rizst evett, és nem mozgott semmit, majd hirtelen megkap mindent, elkezd nőni mint a gomba. Ha viszont egy 60éves bácsit etetsz mostantól minden jóval, nem valószínű hogy jövőre beválogatják az enbéába.
Az izomtól és a hájtól is nagyobbnak tűnhet a pati, de olyan hogy egyszerre izmos és hájas nem nagyon van. Ennek nincs semmi köze se a színhez, se az öröklött tulajdonságokhoz, viszont mégis megjegyzem, hogy ha szép nagy patit akarsz-már amennyire a gének engedik-inkább futtasd kint a szobában hogy izmos legyen, mint hogy tömd és hájas. Mindkettőtől nagyobb lesz az állat, csak az előbbi egészséges, az utóbbi nem, és egy kövér patkány máshogy nagy mint egy izmos. Svárcenegger régen is nagy volt, meg most is rohadtnagy, de gondolom érzékeled a különbséget :mad: (Najó gyufacsontú kis pilléből nem lesz svarci, de egy kis izommal tényleg lehet dobni a helyzeten.)
A színeknek viszont az egészhez semmi köze. Kivéve ha az adott színt beltenyésztéssel érték el...ez esetben lásd pár sorral feljebb a beltenyésztésről szóló részt:) Mint ahogy hajszín alapján sem tudod megmondani valakiről, hogy magas vagy alacsony vagy mekkora.
Azt hiszem nagyjából mindent összeszedtem. Ctrl C.
anna.
Szabad országban szabad ember szabad akaratából azt mond, és azt tesz, amit szabad.
anna.
Megrögzött Fórumozó

ElőzőKövetkező

Vissza: Egészségügyi kérdések